YURTTAŞ DERNEĞİ KURUMSAL YÖNETİM BEYANI
YURTTAŞ DERNEĞİ sivil toplum kuruluşu olarak, milli politikaların oluşturulmasına yardımcı olunması için gerektiğinde hukuksal danışmanlık da sağlayarak seçtiği konularda, amaçlarından ödün vermeksizin çalışmak üzere kurulmuştur. Bu amaca giden yolda Yurttaşlarımızın bilinçlendirilmesi, etkin ve aktif olunabilmesi için gereken hazırlıkları yerine getirir. YURTTAŞ DERNEĞİ, nesiller boyu öneme sahip kamusal kaygılara ve bilimsel konulara cevap üreteirken, başarılı çalışmalar adına meşruiyetinin kalitesini de yükseltmenin yollarını aramaktadır. YURTTAŞ DERNEĞİ; “Kurumsal Yönetim İlkeleri” çerçevesinde, “Kurumsal Yönetim Beyanını” oluşturarak şeffaflık, hesap verebilirlik, eşitlik ve sorumluluk ilkeleri dahilinde davranmayı taahhüt etmektedir.
YURTTAŞ DERNEĞİNİN çalışmalarını yönlendirirken, “Kurumsal Yönetim İlkelerini” politikaların belirlenmesinde, etkinliklerinde ve işleyişinde uygulamaya karar vermiştir. YURTTAŞ DERNEĞİNİN Kurumsal Yönetim İlkelerini kabul etmesinin ve uygulamaya koymasının amacı, DERNEĞİMİZİN taahhüdünü ortaya koymaktır. Bu ilkeler, mevcut kuralların veya uygulamaların yerini almaz.
Etkili, şeffaf ve değerlerine uygun bir metodla misyonuna ulaşmayı, YURTTAŞ DERNEĞİ en önemli sorumluluklarından birisi olarak kabul eder.
YURTTAŞ DERNEĞİ’ nin Paydaşları:
Haklarını korumayı ve geliştirmeyi hedeflediği gelecek nesiller de dahil olmak üzere tüm insanlar,
Finansal destek, mal ve hizmet sağlayan kurum ve bireyler,
Beraber çalıştığı hükümet ya da sivil toplum kuruluşları,
Kuruluşunu ve etkinliklerini yürütmesi için gerekli onayları sağlayan düzenleyici kuruluşlar,
Politikalarını, programlarını ve davranışlarını etkilemek istediği kişi ve kuruluşlar,
Medya ve Kamuoyudur.
YURTTAŞ DERNEĞİ’ nin Taahhütleri:
YURTTAŞ DERNEĞİ paydaşlarının farklı görüşlerini dengeli biçimde misyonuna dahil ederken, bu kuralların ilkeleri doğrultusunda hareket etmeyi taahhüt etmektedir. YURTTAŞ DERNEĞİ, İnsan Hakları Evrensel Bildirgesi ile belirtilen konuşma özgürlüğü, toplanma ve sivil örgütlenme hakkı temelinde kurulmuştur. İnsan hakları ışığında ekosistemlerin ve doğal varlıkların korunması, sürdürülebilir kalkınma ve kamu mallarının sosyal amaçlarla kullanımı için ulusal ve uluslararası yasaların geliştirilmesini de hedefleri arasına almıştır.
Taahütlerimiz
1.YURTTAŞ DERNEĞİ politik ve ekonomik olarak siyasetten ve siyasi partilerden veya özel sektörden tamamen bağımsızdır.
2. YURTTAŞ DERNEĞİ yönetim yapısı, programları ve politikaları Atatürk ilkelerine uygundur.
3. YURTTAŞ DERNEĞİNE ve üyelerine yönelik olarak uygulanacak etik kurallar, yazılı şekilde belirlenmiş ve duyurulmuştır. Bunlar, çatışmaların oluşmasını engellemeyi öngören, yüksek enerjilerini olumlu işlere yönelten üyelerin, temsilcilerin ve gönüllülerin hangi etik kriterler doğrultusunda hareket edeceklerini belirleyen kuralları içermektedir.
4. YURTTAŞ DERNEĞİ, yerel ihtiyaçlara cevap verebilen sürdürülebilir kalkınma hedefiyle yerel topluluklar, STK’ lar ve diğer kurum ve kuruluşlarla gerçek iş birlikleri geliştirerek çalışmayı hedefler.
5. YURTTAŞ DERNEĞİ, etkinliklerinde çeşitliliğe değer verir ve bunu teşvik eder. Çalışmalarında tarafsız davranır, ayrımcılık yapmaz. DERNEK, içsel ve dışsal tüm etkinliklerinde çeşitliliği, cinsiyet eşitliğini, adaleti ve ayrımcılık yapmamayı destekleyen politikaları benimser.
6. YURTTAŞ DERNEĞİNİN politika oluşturan, miyonunu uygulayan veya etkinlikleri yürüten çalışanları dürüstlük, şeffaflık ve açıklık gibi temel ilkelere uygun davranırlar. Derneğin internet sitesi en fazla bilgiyi kamuya ve tüm paydaşlarına vermek amacı ile ayrıntılı olarak oluşturulmuştur ve sürekli olarak güncellenmektedir.
7. YURTTAŞ DERNEĞİNİN imajının tesis edilmesi ve kamuya yapılacak açıklamaların belli bir düzen içerisinde yapılabilmesi için yazılı bir bilgilendirme politikası oluşturulmuş ve bu politika kamuya beyan edilmiştir.
8. DERNEĞİN bünyesinde yazılı olarak oluşturulan etik kurallar ve insan kaynakları politikası Üyeler ve diğer hizmet veren kişilerin rüşvet ve yolsuzluklarını engelleyecek kriterleri içerir.
9. Kurumsal Yönetim ilkeleri çerçevesinde Dernek, her etkinliğini yazılı olarak kayda alır. Bu doğrultuda başta mali raporlamalar olmak üzere her etkinliğe ilişkin yazılı kayıt tutulur ve arşivlenir.
10. İç kontrole ilişkin olarak mevzuata uygunluk, işlem adımlarının kontrolü, sistem takibi ve süreç denetimleri yapılmaktadır. İç kontrol sisteminin kurulmasından ve işleyişinden Yönetim Kurulu ve Denetim Kurulu sorumludur. İç kontrol sistemi Yönetim Kuruluna ve Denetim Kuruluna raporlamaktadır.
11. İçsel mali kontrol prosedürleri alınan tüm fonların etkili bir şekilde kullanılması ve amaç dışı kullanım riskini en aza indirecek şekilde oluşturulmuştur. Mali yönetim konusunda en iyi uygulama ilkelerini benimsemek esastır.
12. YURTTAŞ DERNEĞİNİN sunduğu her tür araştırma, verilen tüm bilgiler ve yorumlarda genel olarak kabul edilmiş bilimsellik, teknik doğruluk ve dürüstlük değerlerine sadık kalınır.
13. Yönetim Kurulu üyeleri Dernek’ te aldığı görev dolayısıyla oluşabilecek baskılara boyun eğmez ve maddi menfaatleri kabul etmez. Bu husus YURTTAŞ DERNEĞİNİN oluşturacağı etik kurallarda yer alır. Yönetim Kurulu üyesi prensip olarak YURTTAŞ DERNEĞİNİ kişisel çıkar aracı olarak kullanamaz ve rekabet edemez.
14. YURTTAŞ DERNEĞİ, bireylere ve kurumlara yaptığı eleştirilerden sorumludur. Bu nedenle, yapılan eleştirilerin adilliğine azami özen gösterilir.
15. YURTTAŞ DERNEĞİ, hesap verebilirlik ve dürüstlük standartları doğrultusunda, yasadışı ve etik olmayan çalışmalar yapan kurum veya kişiler ile herhangi bir bağlantıya giremez ve bu konuda azami özeni gösterir.
16. YURTTAŞ DERNEĞİNDE temsilcilere yönelik çıkar çatışmalarının engellenebilmesi için, Etik kurallar ve Temsilciler Yönergesi oluşturulmuştur ve bu yönerge ile temsilcilerin seçiminde belli kriterler dikkate alınır.
17. Yönetim Kurulu üyeleri DERNEĞİ zarara uğratamaz. Herhangi bir zarar oluşması veya mal varlığında herhangi bir kayıp halinde, Yönetim Kurulu üyeleri müteselsilen sorumlu olurlar. Bu konudaki bir taahüt beyanı, üyelerce vakfa verilir.